dilluns, 10 de febrer del 2014

Malta: desitjant que arribi l'estiu... (1)

Malta: 5 dies per veure tot un país (1)
Malta
Panoràmica de La Valletta (Capital de Malta)
Malta és un país format per illes, concretament 3 d'habitades i d'altres més petitones totalment verges. L'illa més gran és la que porta el nom del país: Malta i és la més visitada juntament amb Comino la més petita de les tres, on només hi ha un càmping i una de les millors platges que he vist: la Blue lagoon. La tercera en discòrdia és Gozo, la més oblidada pels turistes però no per això menys bonica. 

Si decidiu anar a Malta de viatge us recomano llogar un cotxe, en contra de totes les llegendes urbanes que diuen que no ho feu, que ho podreu veure tot sense cotxe, i no oblidar passar un dia a Gozo

I feta aquesta petita introducció, entrem en matèria?
Com us deia, el primer que trobareu quan investigueu com viatjar a Malta és moltíssims comentaris dient que no us cal llogar un cotxe, que tot el que heu de veure està ben comunicat, etc. La meva recomanació és que no feu ni cas i que, si teniu l'oportunitat, el llogueu. Un cotxe us permet llibertat total d'horaris i arribar a racons que no veuríeu de cap altra manera. A més, el transport públic a Malta deixa molt que desitjar. De fet, si el podeu llogar a l'aeroport i portar un GPS, fareu bé.

Dit això, deixem-nos de consells i comencem a veure el país!

DIA 1
Arribem a Malta de bon matí i tenim seriosos problemes per trobar l'apartament on dormirem. Havia investigat dies i dies autobusos i parades per arribar a lloc però, com us he dit, el transport públic a Malta és un caos. És fàcil arribar de l'aeroport al "centre", però d'aquí a trobar un lloc concret... ja es complica. Per això us deia: si podeu, llogueu un cotxe amb un bon GPS a l'aeroport i estalvieu problemes.
Finalment i després d'una aventura autobusera important, decidim agafar un taxi que ens porti a lloc. Ens allotgem a St. Julians Bay, la zona més coneguda per aquells que van a Malta de festa boja, la més animada de l'illa i també força millor comunicada que la resta. 
Un cop instal·lats comencem la nostra ruta visitant la capital del país. El millor que podeu fer és agafar un ferry a Silema que us portarà fins La Valleta mentre contempleu tota la badia, amb el Fort Manoel a un costat i St. Gregory Bastion a l'altra. 
Un cop arribem a La Valletta caminem sota un sol molt feixuc per arribar-nos a St. Gregory Bastion amb la sorpresa que no és visitable. L'exercit del país té allà les seves instal·lacions i són totalment privades, així que si voleu visitar el museu militar, perfecte, però si només us fa curiositat l'arquitectura no la podreu visitar.
Després de la decepció ens dirigim cap al centre. Els carrers Old theatre street i Trik Ir-Repubblika, juntament amb la St. John's square us ensenyaran tot allò que heu de veure del centre de la Valletta; la catedral, el museu d'història, la llibreria nacional, les dependències del govern... i la zona comercial. 
Valletta
Aires marroquins pels carrers de La Valletta
Després de dinar ens encaminem cap a la zona panoràmica de La Valletta per contemplar la vista de Les tres ciutats. Teniu l'opció de contractar un tour que us porti a visitar-les per mar, molt recomanable i que no hem fet per una qüestió de temps, conformant-nos amb la vista des de terra ferma. Des del carrer que ens porta des de l'estació d'autobusos fins als Lower Barrakka Gardens tenim aquesta panoràmica.
Les 3 ciutats
Panoràmica de Les tres ciutats des de La Valletta
Per tornar cap a St. Julian's Bay agafem l'autobús. De fet, els autobusos antics de La Valletta són el souvenir típic de Malta i quan en veus un t'adones perquè. Realment són curiosos i, com tots els turistes, vaig caure en la temptació i vaig comprar un "autobús" per endur-me cap a casa.
Autobusos a La Valletta (Foto: google imatges)
A la nit, sortim a sopar per la badia de Sant Julian i ens costa realment triar on menjarem. Plena a vessar de bars, restaurants, terrasses pràcticament sobre el mar... Realment ara entenem perquè Malta té la fama que té de país "fiestero".

DIA 2
El nostre segon dia a Malta comença amb l'aprenentatge a marxes forçades de conduir un cotxe al revés. Malta va ser una colònia anglesa fins a principi dels anys 60 i encara conserva aquesta meravellosa tradició de conduir al revés que la resta de mortals. No us enganyaré, és complicat, sobretot pel tema del canvi de marxes amb la ma canviada... El trànsit és una jungla. Els maltesos no saben què és una norma de circulació... però per sort els humans som animals adaptables i a tot ens acostumem (no us negaré que vaig conduir 5 dies ben espantada, però aquí m'he de fer la forta).
Un cop dominat el cotxe posem rumb a Mdina-Rabat, la primera parada del dia. Mdina és la part antiga de la ciutat, la ciutadella fortificada i un lloc on trobem un munt d'autocars de gent a punt de la visita. Val molt la pena, us recomano que hi dediqueu unes hores.
Mdina Malta
Muralla de Mdina des de l'exterior
Mdina Malta
Mdina
Els aires moriscs de l'arquitectura, els materials, els carrers... són captivadors. Inclús les làmpades públiques són d'allò més curioses. La visita per dins de la Mdina no té cap pèrdua. Gaudiu-la!

La segona parada del dia la dediquem a visitar Mosta Rotunda. Un poble on trobareu una església rodona ben curiosa i poc més. Així que seguim endavant fins a St. Paul's Bay on trobem un grup de nens saltant des de les petites plataformes de formigó a l'aigua per pal·liar una mica la calor sufocant que fa a l'illa, i nosaltres no som menys! 
Dinem en un restaurant arran de mar i amb poca gent. Sembla que els turistes a Malta no es mouen massa de les zones més típiques i és molt agradable arribar a llocs com aquest per gaudir de la tranquil·litat.
St. Paul's Bay
Dinant sobre el mar a St. Paul's Bay
Amb la panxa ben plena anem cap a la platja que ja toca. La geografia del país dóna molts quilòmetres de litoral però són pràcticament tots de roques (i els que no ho són és perquè són artificials). La Golden Bay és la platja - excepció: l'única platja de sorra natural de tot el país. A més, està situada entre penya-segats escarpats i força impressionants. Té tots els serveis i està plena de gent "guapa" esperant les festes que s'hi celebren a les nits. 
Vista aèria de la Golden Bay
La foto que veieu a dalt està feta des d'una de les torres de vigilància que es conserven per tota l'illa i que formen part de les postals que ens deixa Malta a la retina. Si pugeu a l'hora de la posta de sol i ensopegueu un dia sense núvols sereu uns afortunats!
Malta Golden Bay
Torre de vigilància sobre la Golden Bay
Malta Golden Bay
Posta de sol a Golden Bay
I fins aquí el nostre segon dia a Malta. Demà ens espera una visita al lloc més fotografiat del país... No us ho perdeu!

*Continua a Malta: desitjant que arribi l'estiu (2)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari